Wesley de Waal is geboren op 28 april 1991, te Ewijk, in een gezin welke zich altijd heeft bezig gehouden met gemotoriseerde sport, zoals bromfiets- en motorcross, auto speedway en indoorkarting.
Vader Henny, twee broers Wilco en Johnny en vriend Ron Driessen hebben zich jarenlang in de kijker weten te rijden in de auto speedway.

Het is daarom ook niet vreemd, dat ook Wesley zich ging interesseren voor de gemotoriseerde sport. Hij kocht op zesjarige leeftijd, van z'n gespaarde centen een 50 cc quad. Deze machine had hij binnen enkele weken zo goed onder controle, dat iedereen van verbazing stond te kijken over de capriolen die hij ermee uithaalde. Binnen 'n jaar was hij deze quad ontgroeid en wilde verder in de crosswereld. Hij ruilde daarom z'n quad in voor een 80 cc crosser, welke hij ook binnen enkele maanden kon bedwingen en ermee z'n opa's en oma's de stuipen op het lijf jaagde.

Inmiddels ging hij in de vakanties regelmatig mee indoorkarten, en had zonder op te vallen een tweede passie opgebouwd. Toen z'n crosser kapot liep en er weer een aanslag op zijn spaarrekening moest plaats vinden, kwam hij dan ook zelf met het idee om over te stappen naar de kartsport. We kochten samen met Arie van Rossum een kart, zonder ook maar enig idee te hebben van de outdoorkartsport, dit bleek later ook wel. Ook deze kart had hij na veel oefenen onder controle, hij ging zo hard op de circuits, dat hij verschillende 125 cc amateurs het leven flink zuur maakte. Enkele maanden later bleek ook wel waarom, we hadden een mini-kart gekocht met een 100 cc PCR motorblok erop, waarmee eigenlijk alleen ervaren coureurs rijden, zoveel pk's en zo weinig gewicht, hij was niet eens te filmen.

Toen we erop gewezen werden dat dit levensgevaarlijk was en dat op zo'n kart een 60 cc motorblok hoorde, hebben we ook zo'n blok gekocht en gingen oefenen in IJsselstein Limburg, omdat het daar zo kindvriendelijk is. Er restte nog drie wedstrijden in het naseizoen 2000 van Kart Club de Peel Karters, en die heeft Wesley op aanraden meegereden, om uit te proberen of deze sport hem ook daadwerkelijk lag. Dit ging niet zonder succes, hij reed zich al meteen van een 17e naar een 10e positie, terwijl hij zelfs nog nooit een kartwedstrijd gezien had. Na drie wedstrijden had hij dan ook -met vijf wedstrijden achterstand- rang 21 weten te veroveren, van de in totaal 34 rijders.

Beide toenmalige begeleiders, Arie en Henny waande zich dan ook als de geboren "Webers", totdat ze op de plaats terug gefloten werden door ervaren teamleiders, die hen erop wezen dat Wesley z'n plaats op de baan wel wist op te eisen, maar dat men niet snapte dat hij dat met een kart kon die zo op z'n "poten" stond. Dus terug naar af, Wesley had talent, alleen z'n begeleiders moesten nog ontzettend veel leren. Dan maar meteen professioneel aanpakken; sponsors zoeken, materiaal kopen en kennis verzamelen.

Dat laatste werd een stuk gemakkelijker door een telefoontje van een ander kart team uit Giesbeek, men had interesse in Wesley, als teammaatje. Een samenwerking met APAK Racing was geboren. De professionele aanpak kreeg een sneltreinvaart, en om ervoor te zorgen dat het vertrouwen en de financiële bijdrage van de sponsors goed verantwoord is, werd een vereniging opgericht. Vereniging Wesley de Waal Kartracing Team.

Een vereniging moet een bestuur hebben en bloed kruipt waar het niet gaan kan, daar kwam Ron Driessen weer in beeld, vroeger zelf actief in de auto speedway en nu bezeten van het idee te kunnen zeggen dat in de leerschool van dit talent, ook zijn hand zat. Dus het bestuur was kompleet; Ron Driessen (voorzitter), Arie van Rossum (penningmeester), en Henny de Waal (secretaris).

Een trailer werd aangekocht en maanden lang werd menig vrij uurtje opgeofferd om deze om te bouwen tot reparatie- en leef- ruimte, en niet te vergeefs, kom dit zelf maar eens beoordelen op een van de wedstrijdweekenden. En zo startte op 4 maart 2001, het eerste professionele raceweekend van de vereniging Wesley de Waal Kartracing Team.

Sponsors